Marjoke den Engelsen - Treurniet

Marjoke is geboren in 1957, in Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland, te midden van de landerijen en de natuur. Zij woont sinds 1990 in Bladel, in het hart van de Brabantse Kempen. Marjoke studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België, waar zij achtereenvolgens de opleidingen Beeldhouwen en Portret- en Model-schilderen afrondde. Zij specialiseerde zich in beide kunstvormen en exposeert regelmatig. Marjoke won in 2016 de 3e prijs van de vakjury tijdens de Nationale Kunstdagen in Rotterdam.

De klassieke opleiding vormde de basis voor haar werk. Een aantal jaren werd haar werk vooral bepaald door haar passie voor muziek. Zij is daarbij op zoek gegaan naar uitingen om de liefde voor de muziek te combineren met beeldende kunst.

De laatste tijd legt zij zich vooral ook toe op combinaties van een driedimensionaal beeld in brons en een olieverfschilderij. Hierbij staat de mens centraal en biedt de menselijke anatomie onbegrensde mogelijkheden. Waar het beeld meer realistisch is, biedt het doek Marjoke de vrijheid om het model op meer abstracte wijze in haar eigen belevingswereld te plaatsen. Uiteindelijk versterken beeld en compositie op doek elkaar, waardoor beide als één kunstwerk kunnen worden gezien, maar ook los van elkaar interessant zijn.

"Ik geniet ervan dat ik de verschillende kunstvormen waarin ik mij heb gespecialiseerd, zo op een bijzondere wijze kan samenbrengen", verklaart Marjoke, die verder vooral ook wordt geïnspireerd door de natuur.

De natuur loopt als een rode draad, als een terugkerend thema, door haar leven en haar werk. Portretten schildert Marjoke dan ook bij voorkeur tegen een natuurlijke achtergrond. Daarnaast kent haar oeuvre ook schilderijen van bloemcomposities, waarbij realistische beelden in de natuur geabstraheerd worden in olieverf op doek. Zij heeft daarbij een voorkeur heeft voor grote doeken.

Haar liefde voor de natuur uit zich ook in de tuin rond haar huis. In deze `Tuin van de Verbeelding` exposeert Marjoke haar werk regelmatig.